Aby ste vedeli čo si dať kde načapovať..


Čo je pre nás zdravšie? Víno alebo pivo?

01.07.2009 13:18

Hovorí sa, že milovníci vína žijú zdravšie ako tí, čo dávajú prednosť pivu. Či už radi popíjate nápoj z hrozna alebo z chmeľu, pravdou zostáva, že v optimálnom množstve robíte krok k zdravšiemu životu! Niekedy je vhodnejšie dať prednosť vínu, inokedy pivu!

 

Pivo pre lepšiu pamäť

 

V pive sa skrýva fosfor, posilňujúci kosti a zuby, magnézium pre pevnejšie „nervy“ a svaly, látka niacín, ktorá podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože nervov a kyselina listová. Pivo je bohaté aj na vitamín B6 potrebný pre zdravú činnosť mozgu, srdca, celkového imunitného systému, ako aj kĺby.

 

Sú v ňom zastúpené látky, ktoré chránia náš organizmus pred mozgovou porážkou (samozrejme, ak ho konzumuje v rozumnom množstve!). Chmeľový nápoj pôsobí priaznivo aj na obličky, jedna fľaša denne znižuje riziko obličkových kameňov až o 40 %. Pivo posilňuje pamäť, čím sa zmenšuje pravdepodobnosť Alzheimerovej choroby a môžeme mu vďačiť aj za zdravý žalúdok, keďže zabraňuje výskytu baktérie helikobakter, ktorá je príčinou žalúdočných problémov. Pivo je izotonické, čo znamená, že zo všetkého, čo obsahuje, dokáže telo priaznivo profitovať.

 

Víno – zázračný antioxidant

 

Vo víne sa nachádza draslík dôležitý pre svalstvo, nervy, srdce, obličky, vápnik posilňujúci zuby a kosti, vitamín C, železo či jód potrebný pre funkciu štítnej žľazy a rast hormónov. Stovky rastlinných látok tzv. polyfenoly obsiahnuté vo víne pomáhajú pri zápaloch a zabraňujú tvorbe rakovinových nádorov tak, že chránia telové bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Taktiež znižujú riziko infarktu a sú vhodnou alternatívou na znižovanie vysokého tlaku, lebo rozširujú cievy. Víno pozitívne vplýva na mozog, prekrvuje ho, čím sa zvyšuje koncentrácia, a je úplne jedno, či si pochutnávate na červenom, ružovom alebo bielom.

 

Víno alebo pivo?

 

Aj jeden aj druhý nápoj konzumovaný v malých množstvách slúži nášmu zdraviu ako prevencia. Červené víno je vhodné pri strese, pomáha človeku uvoľniť sa po namáhavom dni, a svojimi upokojujúcimi účinkami ručí za lepší spánok. O bielom víne sa zas hovorí, že obsahuje väčšie množstvo antioxidantov zabraňujúcich tvorbe rakovinových buniek. Každopádne, víno podporuje trávenie, preto je vhodné ku ťažkým jedlám.

 

Pivo je zase lepšie pre ľudí so žalúdkom citlivým na kyseliny. Alfakyseliny, ktoré obsahuje, majú antibakteriálny účinok a výskumy potvrdzujú, že pôsobia aj proti vzniku osteoporózy. Mnohí lekári odporúčajú budúcim mamičkám nealkoholické pivo, vzhľadom na obsah kyseliny listovej, ktorej zvýšený príjem je potrebný hlavne v tehotenstve pre zdravý vývin plodu a taktiež športovcom, keďže je zložené z 92% vody, čím zásobuje telo tekutinami a energiou zároveň.

 

Doprajte si pohár denne na zdravie!

 

Všetkého veľa škodí! Jedno veľké pivo (0,5 l) denne je však zdravé! Mýty o tom, že sa z neho priberá, by ste mali rýchlo pustiť z hlavy. Obsahuje veľa vody a o trošku menej kalórií, ako ovocné šťavy. Pravdou však je, že podporuje apetít a tí, čo sa potľapkávajú po svojich „pivných“ bruškách ho konzumujú zaručene vo vyšších dávkach! Nášmu organizmu veľmi prospieva aj pohárik vína (200 ml) denne, muži môžu vypiť až dvojnásobok. Vyššie dávky nie sú zdravé! Ak vás trápi záha, je lepšie siahnuť po červenom víne, ktoré obsahuje menej kyselín. Tí, čo majú problémy so žalúdkom, by sa mali vínu radšej vyhýbať.

 

A na záver odpoveď na otázku, prečo milovníci vína žijú zdravšie? Štúdie dokazujú, že ľudia obľubujúci víno uprednostňujú jedálny lístok bohatý na ovocie a zeleninu, zatiaľ čo „pivkári“ majú radi kalorickejšie pokrmy obsahujúce viac tuku!

—————

Späť